zaterdag 15 februari 2014

Nieuwkomers in de politiek: Ik ben ook Deventer!



Het is elke verkiezing weer een kleine verrassing welke nieuwe partijen zich aanmelden. In 2010 deed in Deventer de Sprookjespartij mee. Een vermakelijke bende onder aanvoering van de dakloze Bertus Rietman. Ze kwamen flink wat stemmen tekort voor een raadszetel, maar gaven wel extra sjeu aan de verkiezingstijd met ludieke acties en lachwekkende standpunten. In 2014 mogen we weer een handjevol nieuwkomers begroeten.
 
Als eerste hebben we de Basis Inkomen Partij. Die club heeft veertien standpunten opgesteld voor Deventer. Gratis openbaar vervoer, tegen dwangarbeid, stoppen met grote bouwprojecten, geen hondenbelasting. Hoe dat allemaal betaald moet worden, is niet bekend. Gelukkig hoeven we ons daar geen zorgen te maken. De Basis Inkomen Partij houdt vast aan haar standpunten en doet geen concessies. Als ze in de raad komen, hebben ze dus geen enkele invloed: een tegenpartij in optima forma.
 
Deventer Nu is een volgende lokale partij. Echt onderscheidend is die partij niet. De gemeente moet z'n gezonde verstand gebruiken, komt op voor ondernemers en zorgt voor een eerlijke WMO. Het zijn standpunten die praktisch elke andere partij met ze deelt. Toch vindt Deventer Nu dat het nu anders moet. Wat dat 'het' of dat 'anders' is, ontgaat u en mij in z'n geheel.
 
Op het allerlaatste moment werd de Partij van de Rede toegevoegd aan de kieslijst. De atheïstisch-seculiere partij pleit voor de individuele vrijheden van burgers en een zuivere scheiding tussen kerk en staat. Interessante kost. Het antwoord op de vraag of deze zuivere stellingname beter op z'n plaats is in politiek Den Haag dan in een willekeurige gemeenteraad laat zich raden.
 
Rest de partij van Deventers roeptoeter Marien van Schijndel: Jij bent Deventer. De incrowd kent hem als bozebrievenschrijver en gewezen PvdA-lid. Hij wierp zich op in het protest tegen het nieuwe Stadskantoor met als belangrijkste wapenfeit een demonstratie waar maar liefst 200 mensen op af kwamen. Aangemoedigd door dit succes besloot Van Schijndel zijn eigen partij op te richten.
 
Alhoewel, partij? De frontman rept liever van een beweging. De gemeente moet weer van de burgers worden en zo. Het knap geschreven verkiezingsprogramma bevat weinig concrete punten, maar schetst meer een ideaal plaatje van ontwikkelingen in de stad en de rol van politiek en publiek debat. Een positief verhaal, want wie wil nu niet meer betrokkenheid van burgers bij de politiek.
 
Het is alleen kwalijk dat Van Schijndel vergeet dat burgers al op allerlei mogelijke manieren bij de lokale politiek worden betrokken. Dat begint bij de meeste partijen met leden die meeschrijven aan programma's, hun fracties voorzien van standpunten en invloed uitoefenen op de besluitvorming. Dan kennen we het spreekrecht in de politieke markt, het burgerinitiatief en het referendum. We barsten in Deventer van de cliëntenraden, adviescommissies en klankbordgroepen waarin 'normale' burgers zitting hebben en de raad en het college informeren en adviseren. Daarnaast hebben we de wijkraden, waarin mensen op straat- en buurtniveau meebeslissen. Als laatste heeft deze raad de bevolking bij alle grote bezuinigingsacties en grote dossiers betrokken met workshops, meepraatsessies en informatieve bijeenkomsten.
 
Van Schijndel en consorten schetsen het beeld van de monddode Deventenaar die niet gehoord wordt. Dat is een diskwalificatie van de eerste orde, niet alleen van de zittende partijen maar vooral van de Deventer bevolking. Jij bent Deventer? Ik ben ook Deventer. Ik voel me wel gehoord en blijf enthousiast werken met samenleving, collega-politici en mijn VVD-fractie aan een mooier, beter, schoner, veiliger Deventer.
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten