Naar aanleiding van mijn bericht over de windmolens in Deventer werd ik afgelopen zondag telefonisch geïnterviewd door een verslaggever van de Deventer Post. Die schreef voor de krant van dinsdag een artikel waarin, ter voorbereiding op de definitieve besluitvorming over de windturbines een dag later, voor- en tegenstanders nog eenmaal hun punt konden maken.
Op maandag is het artikel, na ter goedkeuring aan alle geïnterviewden te zijn voorgelegd, aangeboden aan de redactie van de Deventer Post. Een week daarvoor was dit huis-aan-huisblad, een uitgave van Wegener, door de afdeling voorlichting van de Gemeente Deventer al aangesproken over een naar hun idee te eenzijdige berichtgeving over de windturbines. Vlak voor het ter perse gaan van de nieuwste editie van de Deventer Post heeft een gemeentelijke communicatie-adviseur weer contact gehad met de eindredactie van de krant.
Hierop is het geplande artikel, waarin voor- en tegenstanders van de windturbines aan het woord kwamen, geschrapt. Hiervoor in de plaats leverde de afdeling communicatie van de Gemeente Deventer zelf een artikel aan. Met uitzondering van een qoute van een tegenstander van de windmolens uit buurgemeente Lochem is er in dit artikel geen kritische noot te lezen over de windturbines. Dit artikel is dus stukken eenzijdiger dan het oorspronkelijke stuk. Door dit artikel op de redactionele pagina's te plaatsen wordt de indruk gewekt dat het om een journalistiek product gaat. De suggestie wordt gewekt dat wethouder Jos Pierey daadwerkelijk is geïnterviewd.
Nadat deze gang van zaken naar buiten kwam, heeft de VVD-fractie in Deventer woensdagavond in de raadsvergadering om opheldering gevraagd. Loco-burgemeester Marco Swart bood zijn excuses aan en sprak namens het College de wens uit dat dit 'eens, maar nooit weer is.'
Ik hoop van harte dat de Gemeente Deventer zich aan deze belofte houdt. Enkele weken nog heeft de Gemeenteraad in het kader van de zendmachtiging de lokale omroep DRTV opgeroepen om journalistiek onafhankelijk te zijn en te blijven. De Gemeente Deventer is als subsidieverstrekker en als grootste inkoper van zendtijd en producties als klant van levensbelang voor deze omroep. Gevreesd werd dat deze verhouding door kan gaan werken in de onafhankelijkheid van de omroep.
Eenzelfde situatie doet zich voor in de relatie tussen de Gemeente en de Deventer Post. De gemeente publiceert namelijk wekelijks alle officiële aankondigingen en bekendmakingen in dit huis-aan-huisblad. Het heeft er alle schijn van dat deze relatie in de journalistieke afwegingen van de Deventer Post een rol speelt.
Saillaint detail is dat op RTV Oost na geen enkel medium over deze kwestie heeft bericht. Noch Deventer RTV, dat na de oproep van de Gemeenteraad enkele weken geleden onderhand beter zou moeten weten, noch dagblad De Stentor, overigens ook een uitgave van Wegener.
Ik hoop van harte dat deze kwestie de ogen heeft geopend binnen de afdeling communicatie, het College van B&W en de lokale media. Hoe nijpend een onderwerp ook is, welke commerciële belangen er ook mee spelen, laat de vrije pers ongemoeid. Hierbij past ook de verantwoordelijkheid van de media zelf om de eigen journalistieke integriteit altijd boven het belang van een voorlichter of adverteerder te plaatsen.
UPDATE
Kreeg zojuist dit bericht binnen via een anoniem mailadres en vind het wel de moeite waard om het hieronder integraal op te nemen:
Deventer, groene parel langs de IJssel is een prachtige plek om te wonen. Prachtige stad met geweldige inwoners. Progressief, meedenkend en begaan met de natuur. We hebben allemaal de afgelopen tijd de strijd om de windmolens kunnen volgen. Voor of tegen, iedereen heeft zijn stem kunnen laten horen. En dat is mooi, we leven in een vrij land waarin iedereen mee mag denken en mee mag praten. Toch kreeg ik afgelopen week een nare smaak in de mond toen ik hoorde over een voorval met betrekking tot oneigenlijke propaganda voor de windturbines. Het flitste gelijk door mij heen: zou Deventer dáárom Moskou aan de IJssel worden genoemd?
In 2004 is een plan gelanceerd voor windenergie. Er zat zelfs een leuk knutselplaatje in. Ik vond het illustrerend voor het epistel. Het was danook maar een eerste opzet, meer niet. Lang is het blijven liggen, ondertussen draaide de wereld door en is men wijzer over de voor- en nadelen van windenergie. Wethouder Pierey duikelde het plan op uit de la. Aha, leuk voor een persoonlijke missie! Nét als bij de windturbine zélf kwam er veel tegenwind. En nét als de windturbine verspreidt Jos Pierey slagschaduw. In zijn strijd om het plan door te drukken overschrijdt hij grenzen. In zijn enthousiasme bedient hij zich kennelijk van oneigenlijke handelswijzen. Afgelopen woensdagavond moest wethouder Swart zelfs excuses aanbieden tijdens de zitting van de gemeenteraad. Volgens wethouder Swart is het verhaal als volgt. Enige weken geleden stond er in een huis aan huisblad een verhaal over windturbines waarbij een Epsenaar vertelde over de gebrekkige communicatie van de gemeente. Vervolgens klaagde iemand van de afdeling communicatie van de gemeente bij betreffende krant dat er geen wederhoor was toegepast. Volkomen correct krijgt wethouder Pierey de mogelijkheid tot wederhoor. Dan wordt er kennelijk een verhaal geschreven door een journalist die hoor en wederhoor dit keer wél toepast. Ook de tegenstanders van de turbines worden aan het woord gelaten. Maar dán blijkt opeens dat het feit waarop een woordvoerder van communicatie zich heeft beroepen voor een verhaal niet meer te gelden. Hoor en wederhoor? Het conceptstuk waarin VVD’ers Rosenkamp en Wuijster ook hun zegje doen wordt door hen gewoon geschrapt en vervangen door de versie die wethouder Pierey wél zeer gevallig is. Een stuk waarin hij zijn passie voor de turbines uitdraagt.
Wanneer je zoiets leest vraag je je toch af wat iemand bezielt om tot zulke acties over te gaan? Wanneer je wilt dat mensen je navolgen of je plan steunen dan moet je je niet bedienen van dit soort praktijken. Als bestuurder van de gemeente zou je je dienend moeten opstellen. Slechts door dienen kom je tot heersen. Wanneer je op dubieuze wijze navolging wil afdwingen stoot je op weerstand. Gelukkig hebben de andere wethouders dit wél goed begrepen. Wat mij ook zo bevreemde was een opmerking in de Stentor van deze week waarin Jos Pierey zegt dat hij zichzelf recht in de ogen kan kijken. Hoe kan dat? Zou hij de hele dag voor de spiegel staan? Zou het dan tóch zo zijn dat de windturbines een ego project zijn van deze wethouder zoals de tegenstanders beweren? Ik denk dat wanneer je lid bent van gemeentelijk uitvoerend bestuur het beter is dat je ánderen recht in de ogen kunt kijken. Leiderschap is niet voor iedereen weggelegd. Misschien is de PvdA wethouder nog niet goed toegerust voor zijn taak en moet hij nog groeien in zijn functie. Laten we er maar het beste van hopen.
Sancho Panza
Geen opmerkingen:
Een reactie posten