zondag 10 juli 2011

Tegen windmolens: de argumenten

Al maandenlang is Deventer in rep en roer over de mogelijke komst van een aantal windmolens binnen de gemeentegrenzen. De politiek neemt op 20 juli een definitief besluit over plaatsing van de molens. Helaas lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor de molens. Daarom nog eenmaal alle argumenten op een rij waarom deze molens er nooit moeten komen.

Horizonvervuiling
Met een hoogte van 135 meter worden de molens twee keer zo hoog als de Lebuïnustoren. De molens zullen een ongelooflijke aanslag plegen op het landschap, het stadsaanzicht en de ruimtelijke kwaliteit van de stad die internationaal geroemd wordt om zijn verschijning. De onooglijke bouwsels zullen vanaf een afstand van meer dan 40 kilometer al zichtbaar zijn.

Geluidsoverlast
Windmolens leveren, ondanks de beloftes van de windparkexploitanten, veel geluidsoverlast op. Met name in de avond en de nacht als normaal omgevingsgeluid minder is, wordt het ronddraaien van de 45 meter lange wieken op z'n minst als zeer storend ervaren. Frits van den Berg schreef een zeer lezenswaardig proefschrift over het geluid van windmolens.

Veiligheid
Er kunnen grote vraagtekens geplaatst worden bij de veiligheid van windmolens. Wieken kunnen afbreken en turbines in brand vliegen. Gesitueerd vlak naast een woonwijk, de snelweg en een industrieterrein moet je er niet aan denken wat er allemaal kan gebeuren. Hier een overzicht van windmolenongelukken in de jaren 2004 - 2006. En hier een filmpje van een doorgedraaide molen.

Kosten
Ondanks dat wind zogenaamd een gratis en onuitputtelijke energiebron is, draaien alle Nederlandse windmolens voornamelijk op subsidie. Kwistig wordt gestrooid met subsidies, zodat de indruk gewekt kan worden dat Nederland werkt aan een betere wereld. Toch zullen de windmolens ons burgers geen cent kosten, beweert wethouder Pierey. Misschien moeten we overwegen hem hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor elke euro die we straks direct of indirect moeten bijdragen aan de molens.

Duurzaamheid
Windmolens zorgen niet voor een permanente opwekking van stroom. Om deze noodzakelijke permanente stroom te garanderen moet voor elke windmolen een back-up capaciteit in energiecentrales worden opgewekt. Dit betekent dat windmolens een besparing op de CO2-uitstoot van slechts 3% genereren! Daarnaast hebben windmolens een levensduur van hooguit 20 jaar en zijn er enorme hoeveelheden staal en zware metalen verwerkt in de constructies.

Omgeving
De windmolens zorgen voor een verwaarloosbare besparing op de CO2-uitstoot, maar hebben wel een groot effect op de WOZ-waarde van woningen in de omgeving. Het hieruit voortvloeiende verlies voor de Gemeentekas wordt op geen enkele wijze gecompenseerd. Ook de aantrekkelijkheid van het geplande bedrijventerrein langs de A1verminderd door de komst van de molens.

Geen opdracht
Wethouder Pierey verwijst continu naar een raadsbesluit uit 2004. Hij zegt in opdracht van de gemeenteraad te handelen, maar dit is aantoonbare onzin. De Raad heeft alleen opdracht tot onderzoek gegeven en daarin 'ambities' gesteld voor de beoogde energie-opbrengst. Ergo, Jos Pierey wil net als zoveel van zijn voorgangers een onuitwisbare stempel drukken op het uiterlijk van de stad. Jos, als we nu de Wilhelminabrug omdopen tot de Jos Piereybrug, zie je dan van die windmolens af?

Draagvlak
Een dergelijke ingrijpende zaak moet in mijn ogen gepaard gaan met een breed draagvlak onder bewoners, bedrijven, instellingen en politiek. Hiervan is geenszins sprake: omwonenden zijn fel tegenstander, het bedrijfsleven ziet er geen heil in en de politiek is zeer verdeeld.

Alternatieven
Hoe nu verder? Ten eerste zal de politiek op woensdag 20 juli a.s. dit onzalige plan naar de prullenbak moeten verwijzen. Daarna moeten we kijken naar efficiënte, effectieve, goedkopere en minder megalomane maatregelen. Zaken als energieneutraal bouwen, warmte-terugwin-installaties, zonnepanelen, oplaadpunten voor elektrische auto's, betere isolatie van onze woningvoorraad en witte steenkool. Maak hier tijd, ruimte en geld voor vrij en kies voor echte duurzaamheid.

12 opmerkingen: