zondag 16 maart 2014

Ruim baan voor echte duurzaamheid!

Op 19 maart mag ook jij je stem uitbrengen voor de nieuwe gemeenteraad in Deventer. We behandelen elke dag een onderwerp waar de VVD zich de komende vier jaar voor in gaat zitten. Vandaag gaat het over duurzaamheid en afval. Ruim baan voor echte duurzaamheid!
 
De VVD is en blijft fel gekant tegen groene symboolpolitiek. Een goed voorbeeld daarvan zijn de twee reusachtige windturbines die langs de A1 worden geplaatst. Milieuwinst is nihil, de skyline van Deventer wordt verkracht en ondanks alle beloften, kosten ze de gemeente tot op heden alleen maar geld. Laat de windmolens een (liefst niet al te lang blijvende) herinnering zijn aan verkwisting van geld, aantasting van landschap en groene waanideeën van de meerderheid van de volksvertegenwoordiging.
 
Ons wordt verweten niet duurzaam genoeg te zijn. Dat is de grootst mogelijke onzin. De VVD heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Wij kiezen echter voor een realistische aanpak. Maak gebruik van bewezen technieken, houd oog voor het landschap en zorg dat je ook echte besparing boekt. Echte duurzaamheid betekent energie- en dus kostenbesparing.
 
De VVD zet vol in op simpele, doeltreffende maatregelen. Denk hierbij aan het isoleren van woningen en het plaatsen van zonnepanelen op daken. Zorg dat mensen en ondernemers in bestemmingsplannen de ruimte hebben voor duurzame maatregelen. Ondersteun waar mogelijk procedures om dergelijke ingrepen betaalbaar te houden. De gemeente moet niet zelf participeren in de exploitatie van groene energie, maar brengt partijen samen en helpt hen op weg door het woud van regels, procedures en subisdies.
 
We hebben oog voor nieuwe ontwikkelingen en experimenten. Witte steenkool, het opwekken van elektriciteit uit stroming van de IJssel, is daar een interessant voorbeeld van. En ook de agrarische sector experimenteert volop met duurzame en schone vormen van energieopwekking en -opslag. De gemeente moet veelbelovende initiatieven faciliteren en stimuleren, zonder direct de beurs te trekken.
 
Tenslotte het afval dat jij en ik produceren. Diftar heeft er tot op heden voor gezorgd dat het restafaval flink is afgenomen. Dat is positief. Ongelukkig zijn wij echter met het zeer geringe financiële voordeel, die dit oplevert voor de mensen die netjes hun afval scheiden. Een ander punt van kritiek is de complete milieustraat die je in je tuin en/of schuur hebt staan.
 
Volgens de VVD moet afvalverweking goedkoper en met minder gedoe kunnen. Er zijn voorbeelden in het land, waar het vaste tarief enorm is gedaald en de kosten per storting zijn gestegen. Op deze manier prikkel je mensen nog meer om beter te scheiden en voor wie dat keurig doet, is de beloning echt aantrekkelijk. Een andere veelbelovende ontwikkeling zijn afvalverwerkers die het afval steeds beter en efficiënter kunnen scheiden. Ook zo kan tegen mindere lasten een hoger milieurendement geboekt worden. De VVD wil dat we ons blijven herbezinnen op betere en goedkopere methodes.
 
Laat je groene hart op 19 maart spreken en stem VVD. Duurzaamheid is geen groene symboolpolitiek, maar een realistische weg die rendement voor de wereld en je portemonnee oplevert. Ruim baan voor echte duurzaamheid!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten