zaterdag 15 maart 2014

Ruim baan voor onderwijs!

Op 19 maart mag ook jij je stem uitbrengen voor de nieuwe gemeenteraad in Deventer. We behandelen elke dag een onderwerp waar de VVD zich de komende vier jaar voor in gaat zitten. Vandaag gaat het over leren en blijven leren. Ruim baan voor onderwijs!
 
 
In Deventer spreken we Nederlands met elkaar. Met die leus trok de VVD in 2010 ten strijde. We bedoelen hiermee dat je het Nederlands goed moet beheersen om het maximale uit jezelf te kunnen halen. Het leren van de Nederlandse taal hoort op een zo jong mogelijke leeftijd te gebeuren, anders begin je met een onoverbrugbare achterstand. Onder aanvoering van onze wethouder, Marco Swart, heeft de VVD voortijdse en vroegschoolse educatie gericht op taal, ingevoerd en voor iedereen mogelijk gemaakt. Een ingeloste belofte waar we trots op zijn en waar we graag aan blijven vasthouden.
De VVD streeft naar opleidingen binnen onze gemeente en regio die veel beter aansluiten op wensen en eisen van de werkgevers. HBO- en MBO-instellingen moeten stoppen met pretopleidinkjes waar je in de praktijk geen bal aan hebt. De VVD wil dat werkgevers en scholen meer en beter met elkaar overleggen om zo ieders kansen op een betaalde baan te vergroten. De recente plannen voor de Technicampus zijn een goed voorbeeld van betere aansluiting tussen opleiding en arbeidsmarkt.
Als partij die veiligheid zeer hoog in het vaandel heeft staan, staan wij geweld, agressie, discriminatie en intimidatie op scholen en het schoolplein niet toe. We willen meer preventie en voorlichting over kindermishandeling en huiselijk geweld. Situaties waarvan kinderen de dupe zijn moeten actiever worden gesignaleerd en er dient adequaat ingegrepen te worden als het mis gaat. Leerkrachten en ouders weten dat zij op de VVD kunnen rekenen als hun veiligheid en welbevinden in het geding is.
Ouders moeten niet gedwongen worden hun kind op een bepaalde school of in een bepaald postcodegebied te plaatsen. Anderzijds, wil de VVD dat voor ieder kind een plek op de school om de hoek is. We ijveren voor meer brede scholen, waarin regulier onderwijs wordt aangevuld met naschoolse activiteiten op het gebied van sport, cultuur of taalonderwijs. Om huisvestingskosten van scholen te dempen, zien we reikhalzend uit naar slim gebouwgebruik en accommodaties met meerdere diensten, instellingen en functies onder één dak.
Daarnaast vinden we dat laaggeletterdheid onder volwassenen nog teveel in de taboesfeer zit. Onderwijs voor alle leeftijden moet toegankelijk en betaalbaar zijn. Staat een gebrekkige taalbeheersing een betaalde baan in de weg, dan willen wij dat je in staat wordt gesteld om dit te verbeteren. Dat geldt dus niet alleen voor anderstaligen, maar ook voor autochtonen.
Onderwijs is de sleutel naar persoonlijke ontwikkeling, werk en een succesvol bestaan. De gemeente heeft veel minder taken en verantwoordelijkheden op het gebied van onderwijs, maar waar we invloed kunnen uitoefenen, laten we dat absoluut niet na. Stem daarom VVD: Ruim baan voor onderwijs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten